Hardøkter:
![]() |
Bilde fra intervalløkt opp Albulapasset i Sveits |
• Møt godt forberedt!
Når hardøktene er en så liten prosentandel av treningen som skiløpere legger ned så gjelder det å få det meste ut av dem. Øktene er få og du har rett og slett ikke råd til å kaste dem vekk. Det viktigste forberedelsen du gjør er å sørge for at du kommer frisk og opplagt til økt. Å trene hardt når du ikke er klar fysisk eller mentalt er ingen vits. De beste hardøktene trener du når du klarer å leve deg helt inn i økta og fokusere maksimalt på det du driver med akkurat nå.
Hvis du skal trene hardt må du også legge opp resten av treningen rundt disse øktene. Å komme på hardøkt uten overskudd er ikke optimalt og da kan du like gjerne vente en dag ekstra med å kjøre hardøkta. Jeg prøver å planlegge slik at jeg oftest mulig får to rolige dager i mellom og helt kjøre en kort økt eller ha helt fri på ettermiddagen dagen før jeg kjører hardtøkter.
Planlegg også bestandig alt du skal gjøre på hardøktene. Helt fra morgenen til du avslutter helst. Bestem antall drag, lengde på pauser og lengde på drag før du begynner. Helst skal dette være planlagt tidlig slik at du kan begynne å forberede deg på det mentalt og ser for deg intervallen i hodet.
Husk å bruke samme oppvarmingsrutine som du tenker bruke på vinteren og sørg for at det er en rutine som passer for deg. Ikke bli fristet til å bare være med å prate tøv i en halvtime før du skal starte hardøkta. Da kaster du bort minst ett eller to drag og risikere å sabotere deg selv helt hvis du ikke er varm når det harde begynner.
Planlegg alltid god tid på dager du skal kjøre intervaller. Ha god tid til å stå opp og spise frokost. Frokosten burde være ferdig fortært minst en time før starten av økta for å sikre at du ikke får problemer med magen og at du får fordøyd ordentlig det du har spist.
![]() |
Intervall opp Monte Zoncolan tidligere i sommer |
• Intensitet
Jeg regner med at de som leser dette er kjent med intensitetsoner, hvis ikke så får dere lese mer på olympiatoppen. Men når jeg snakker hardøkter så er det fra i3-i5. Jeg kjører i3 på rundt 82-87 prosent av makspuls, mens i4 prøver jeg å ligge mest mulig på rundt 90 prosent. Det kommer selvsagt litt an på hvor langt inne i intervallen du er men jeg prøver å ikke ligge mye over 92 prosent. Noen synes kanskje dette høres inviklet ut og det er det, men poenget er å finne din fart også trenger du nesten ikke pulsklokka til annet enn å ta tiden. I4 skal kjennes ut som rennfart og en fart som du kan holde hele draget uten å slakke ned på slutten. Du bør klare å kjøre like langt på sistedraget som det første, da er det i hvert fall ikke langt unna å stemme.
Til i4 intervallene kjører jeg ofte mellom 30-35 min dragtid. Det beste og enkleste er å gjøre det ved å dele opp i 4-5 eller 6 min drag. En grei huskeregel er å minst ha halvparten av dragtideb til pause etter draget. Men ikke vær redd for å ta for lange pauser. Heller litt for lang enn litt for kort. Det er gjennomføringen av dragene som er viktigst.
I3 intervall kjører jeg en dragtid på 1 time til halvannen. Her kan du kjøre mange forskjellige varianter, men jeg kjører som oftest lange drag for å kjenne på å holde fart over tid. Bruk gjerne kupert terreng, husk at skirenn består ikke bare av oppoverbakker så hardøktene bør ikke kun dreie seg om det heller.
I5 intervaller kjører jeg sjelden, men er ofte innom denne sonen på sisteraget på i4. Da pleier jeg å kjøre f.eks 4 min i4 også kjører jeg det siste minuttet alt jeg makter. Det er fin trening på å f.eks rykke på slutten av en fellesstart i renn.
![]() |
Albulapasset |
• Mentalt
Mange tror at trening er kun fysisk, men den jobben du gjør oppi hodet under økter som hardøkter er sånn som jeg ser det nesten like viktig. Derfor liker jeg å ha god tid for å virkelig nesten sitte å vente på å dra ut å trene hardt og du kjenner at du gleder deg. Da vet du i alle fall sikkert at du er klar, det er bra hvis du klarer å planlegge inn en halvtime/tjuemin når du er ferdig å spise frokost til å bare legge deg ned å høre litt på musikk og tenke på hva du skal gjøre, hvordan du skal gjøre det og hva du skal tenke på underveis. Det er når jeg klarer å få plass til slike ting at jeg føler jeg har mine beste økter.
Underveis i intervallen er det viktig at du har bestemt deg for ett par ting du skal fokusere på. Det bør ikke være mer enn to ting og det kan være tekniske detaljer som du har jobbet med den siste tiden. Så prøver du å få til dette når du går, når du begynner å bli sliten er det enda viktigere at du snakker med deg selv og holder teknikken som du vil ha den. Finn deg noen gode stikkord som du sier til deg selv når du kjenner at du begynner å få syra å får lyst til å stoppe eller ta pause. Bygg deg selv opp, ikke riv ned. Selvtilliten betyr mer enn du tror, hvis du ikke tror at du kan og det er det hjernen får høre hele tiden - ja da kan du ikke. Sammenlign med egne prestasjoner og vær glad når du merker fremgang. Det kommer nok av tunge stunder så det er viktig å være blid når ting går bra!
![]() |
Monte Zoncolan |
• Lag gode rutiner
Jeg har allerede vært inne på mye av det allerede, men kan ikke nevne det nok. Hvis du har gode rutiner i forhold til hardøkter og skirenn så går alt mye lettere. Det kommer til å hjelpe deg mår du skal konkurrere på nye arenaer og er drittnervøs og usikker. Da er det godt å ha et fast opplegg som du følger hver gang. Det er altfor mange som blir distrahert av andre ting før viktige konkurranser og ikke får ut sitt potensiale fordi forbredelsene er for dårlige. Det er helt unødvendig og kjedelig for en utøver. Uansett ambisjonsnivå så er jo det å få prestert på sitt beste det som er det viktigste. Husk at du bare kan kontrollere det som du selv råder over og det er seg selv og din egen innsats. Resultatene kommer av seg selv med bra trening over tid!
Min rutine før hardøkter/konk:
Hvis du leser hva jeg har skrevet tidligere går det nok an å regne ut det meste men jeg kan jo dele litt av hvordan jeg gjør ting til vanlig:
Jeg står opp rundt 1,5 time før, spiser frokost og passer på å drikke godt. Pakker utstyr og gjør meg klar. Resten av tiden bruker jeg til å høre på musikk og drikke kaffe på sofaen. Denne tiden er fin til å bruke til å visualisere litt hva du skal gjøre og legge en liten strategi for gjennomføring. Jeg er ikke noe utpreget a-menneske og hater å stresse på morran så det hjelper også med å bli skikkelig våken.
Oppvarming til økta kjører jeg helt rolig i 10-15min før jeg kjører et i2-3 drag på 4-5 min. Deretter helt rolig igjeb i 5 min før jeg kjører fire stigningadrag hvor jeg avslutter i toppfart. Disse varer i maks 10 sek. Så er det helt rolig til dragene eller konkurransen starter. Husk at all utstyrsflikking burde være gjort ferdig, det tar tid og er ofte irriterende. Jeg går mine beste konkurranser når jeg klarer å være rolig før start. Skitesting i forhold til konkurranse prøver jeg å holde på et minimum. Det er mer å tjene på å varme godt opp enn forskjellen på nesten like ski.
Håper noen får noe ut av dette, jobben må man gjøre helt sjøl men det skader ikke å tenke på noen av disse tingene og gjøre seg opp en mening. Jeg sitter ikke på noen fasit, men sier bare det jeg mener og hva som funker for meg=)
God tur!